Dit is eigenlijk té effectief” Student Laura

Dit is eigenlijk té effectief” Student Laura

Eva Drukker (24) was dol op insecten, aangezien ze eigenlijk dertien was. De passie is zo geweldig dat ze tijdens haar Professional’s op het gebied van biologie onderzoek heeft gedaan naar insecten op zogenaamde “milieuvriendelijke daken”. Samen met effectiviteit: ze vond een wesp die nog nooit in Nederland was bekeken.
In samenwerking met Bureau Stadsnatuur studeerde de 24-jarige student in “milieuvriendelijke daken” in Nederland.

Een van de inspiratiebronnen voor het onderzoek was om te onderzoeken hoeveel ongedierte er op 100 meter hoogte rondvliegt. Drukker deed dit door groene daken te bestuderen op verschillende hoogtes in Amsterdam, Rotterdam, Wageningen en Utrecht.

INFO – Een groen daksysteem is een daksysteem dat een plantaardig niveau bevat. Hierdoor kunnen tuin en ook vegetaties zich bijvoorbeeld op het dak ontwikkelen. Bovendien zorgt een milieuvriendelijke dakbedekking voor een goede isolatie van het onroerend goed. Er is een klein beetje onderzoek gedaan naar de biodiversiteit van milieuvriendelijke daken. Bureau Stadsnatuur wilde daarom onderzoek doen naar 21 milieuvriendelijke daken in Nederland. Eva Drukker was een van de stagiairs die hierbij hielp.

De passie voor insecten bestaat eigenlijk al sinds de kindertijd. Vanaf de leeftijd van 13 jaar is Eva eigenlijk lid van de Nederlandse jongerenorganisatie voor attributen. “In het begin gebruikte ik deze organisatie over het algemeen om te socialiseren. Toen we tijdens een expeditie kleine huisdieren gingen vangen, nam ik aan dat het eigenlijk heel leuk was. Dat is eigenlijk waar mijn liefde voor insecten vandaan komt.”

Mede vanwege deze geweldige jeugdherinnering besluit Eva het gebied van de biologie te onderzoeken. Als ze daadwerkelijk op zoek is naar een analyse van fellowship op het niveau van haar professional, ziet ze openingen vanuit Bureau Stadsnatuur op Facebook. “Ze waren eigenlijk op zoek naar iemand die onderzoek wilde doen naar ongedierte op milieuvriendelijke daksystemen. Ik vermoedde meteen: dit is iets voor mij. Ik moet hiernaar zoeken.” Ze werd snel aangenomen.

Groene dakbedekking.
Bron: Eva Drukker.

Het groendak van het Erasmus MC in Rotterdam waar de wesp eigenlijk werd ontdekt. Een nieuwe bug in Nederland.

Eva Drukker fietste over de frisse daken in Amsterdam met overvolle fietstassen. Deze zakken zaten vol met insectenvallen. “Daarna heb ik bij sommige gebouwen met milieuvriendelijke dakbedekking de bel laten klinken en begon ik ook insectenvallen te plaatsen, de planten te evalueren en het dak te evalueren.” Meestal onderzocht Eva 3 daken per keer. De volgende keer greep ze de insectenstrikken nog een keer om te ontdekken welke insecten ze eigenlijk had gevangen.

Tot op een vroege ochtend had Drukker een ongelooflijk speciale bug gevonden in haar strik op de groene dakbedekking van het Erasmus MC. “Ik dacht snel: dit is iets exclusiefs.” Ze stuurde het ongedierte naar verschillende specialisten, maar niemand wist wat het was.

Tot het in handen kwam van Teacher of Biology Kees voertuig Achterberg. “Hij zei tegen mij: gefeliciteerd, dit is eigenlijk een geheel nieuw type in Nederland. In feite hoopte ik daarna echt op geluk. Als bioloog is dit een wens om realiteit te worden.”

Idiasta dichrocera.
Bron: Kees voertuig Achterberg.

Idiasta dichrocera, het ongedierte dat Eva vond. Een ongelooflijke hoeveelheid bugs op het milieuvriendelijke dak.

Ondertussen is Eva eigenlijk bijna klaar met leren, maar het onderzoek gaat verder. Een gloednieuwe stagiair neemt het werk van haar over. Niettemin kan de leerling op dit moment een conclusie trekken. “Het is eigenlijk opmerkelijk hoeveel ongedierte in hoge, groene daken wordt getrokken. Dus de hoogte doet er niet toe. Voer je een hogere veranda uit? Op dat moment kun je er eenvoudig extra planten op plaatsen. De ongedierte gebeurt meestal. Insecten zijn daarom belangrijk voor de wereld, kan zo’n milieuvriendelijk dak een dienst zijn.”

Voor mensen die zich zorgen kunnen maken over insecten, heeft Eva ook advies: “Insecten zijn echt heel aangename wezens. Je hebt er eigenlijk geen last van. Ze vliegen alleen maar rond. En als je geen enkele soort planten binnenin hebt, hebben ze gewonnen ook niet in uw eigendom vliegen.”

De vastberaden student zelf is niet virtueel klaar met de insecten. Ze zou graag een POSTGRADUATE DEGREE over dit onderwerp uitvoeren. “Er zijn zoveel vragen die ik wil beantwoorden, waaronder: komen het ongedierte jaarlijks terug? Insecten zijn eigenlijk absoluut heel bijzonder. Ze suggereren zoveel voor ons team, zonder dat we het ook merken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *